Sayfa Yükleniyor

Kadında Hijyen

c700x420.jpg

Vajina

Vulva adı verilen dış cinsel organlar ile uterus (rahim) arasındaki boru şeklinde organdır. Normal durumda uzunluğu 5-7 cm iken cinsel ilişki sırasında uzunluğu artar. Bu yetenek yapısındaki kıvrımlar nedeniyledir (ruga). Puberteden (bluğ çağı) sonra estrojen etkisi ile salgılar başlar ve hafif bir ıslaklık oluşur.



Ayrıca, laktobasil denen yararlı bakteriler de estrojen etkisi ile vajende birikmeye başlar. Bu yararlı bakteriler, kan dolaşımı ile gelen glikojeni kullanaral laktik asit oluşturur ve vajinanın ortamını kimyasal olarak asit hale getirirler. Bu durum, mantarların ve diğer bakterilerin yaşayamayacağı bir ortam yaratır ve kadının enfeksiyonlardan korunmasına yardımcı olur.

Vajinal akınıtı ve koku
Vajina ağız içi gibidir, nemli ve kaygan olması beklenir. Vajina hergün yaklaşık 1 kaşık kadar sıvı üretir. Bu sıvı vajinayı sağlıklı tutar. Estrojen hormonunun yüksek olduğu yumurtlama zamanında ıslaklık artar. Beklediğiniz adet kanamasından bir hafta önce ıslaklık oldukça belirgindir. Rengi beyaz, yapışkan ve kıvamı koyudur; çamaşırınızda sarımsı bir leke yapabilir.  Doğum kontrol hapı kullananlarda bu akıntı artışı sürekli olabilir.

Vajinal nemin kokusu hafiftir; cinsel ilişki sonrası spermin etkisi ile bir süre daha ağır bir koku olabilir. Vulvadaki ter bezleri nedeniyle koltukaltı kokusuna benzer bir koku da algılanabilir.

BAKIM

Vajinal duş yapmayınız. Vajinal duş çeşitli sıvılarla vajinanın yıkanması demektir. Vajina kendisini koruyucu sıvılar salgılar. Vajinal duş bu koruyucu sıvıların atılmasına ve yararlı bakterilerin (laktobasil) ölmesine neden olur. Sonuçta temizlik amacıyla yapılmış bir duş vajinal enfeksiyonlara neden olur. Vajinal duş için hazırlanmış birçok sıvı bile vajinaya zararlı kimyasal maddeler içerir. Temiz zannettiğiniz su bile vajinal enfeksiyonlara neden olabilir.

Hijyenik olduğu söylenen sprey, ıslak mendil veya pudraları da kullanmayınız. Bunların içindeki kimyasal maddeler tahriş ve yanmaya neden olabilir. Kokulu tampon ve pedleri kullanmayınız.

Tuvalet, cinsel ilişki ya da adet kanaması sırasında silindiğiniz zamanlarda mutlaka önden arkaya doğru temizleniniz. Bu davranış makattaki mikropların vajinaya yayılmasını engeller. Kokusuz ve renksiz tuvalet kağıdı kullanınız; çünkü koku ya da renk vermek için kullanılan kimyasal maddeler tahriş edici olabilir. Bazen tuvalet kağıdı kullanmak can yakıcı olabilir; bu durumda temizlik için bir kap su ile elinizi kullanınız, daha sonra yumuşak bir bezle dokunarak kurulanıp daha sonra ellerinizi sabunla yıkanınız (vulva için sabun gerekmez).

Kullandığınız sabun ya da şampuan bile genital bölgenizi tahriş ediyorsa göz yaşartmayan bebek şampuanlarını deneyiniz. Küveti doldurarak değil ayakta duş şeklinde yıkanınız. Banyodan çıkmadan önce genital bölgenizi sadece su ile durulayınız.

Genital bölgedeki kılların temizliği de başka bir riskli durumdur. Tıraş etmek kıl dönmelerine, tahrişe, kabuklanmalara ve olası kesikler de enfeksiyonlara yol açabilir. Kıl temizliği için ağda kullanılması en az riskli olanıdır. Kimyasal kıl dökücüler olası tehlikeleri nedeniyle önerilmez.

Giyim

Banyodan sonra giyinmeden önce genital bölgeyi kuruladığınıza emin olunuz. Üstünüze çok sıkı oturmayan %100 pamuklu çamaşır kullanınız. Pantolonlarınızda havalanmaya izin verecek kadar bol olmalı ve sentetik, naylonlu kumaşlardan kaçınınız. Uyku sırasında iç çamaşırı giymemeniz havalanmayı sağlamak ve nemden kaçınmak için uygun olacaktır. Bol şortlar giyerek de uyuyabilirsiniz. Külotlu çoraplar da genital bölgenin nemli kalmasında sorumludur, ilk fırsatta çıkarılmalıdırlar.

Cinsel İlişki

İlişki öncesinde vajina normalden daha ıslak ve kaygan hale gelir. Daha fazla kayganlığa ihtiyaç varsa su-bazlı ve bu amaçla özel üretilmiş kremleri kullanınız. Kokulu ve antibakteriyel olanları kullanmayınız, vazelin gibi yağ-bazlı olanlar da uygun değildir. Cinsellik konusundaki daha özel sorularınızı jinekoloğunuz ile paylaşınız.

Problemler

Genital bölgede bir tahriş ve kaşıntı hissettiğinizde kaşımamaya çalışınız. Tırnaklar bu bölgeye zarar verebilir ve durum daha da kötüleşir. Bazı kadınlar bilmeden uyku sırasında kaşınırlar; bu durum farkedildiğinde tırnaklar kısa kesilmeli ve gerekirse gece yatarken ellere çorap geçirilerek uykuya geçilmelidir.

VAJEN KİRLİ BİR BÖLGE DEĞİLDİR VE DİŞ FIRÇALAMAYA BENZER ŞEKİLDE SÜREKLİ TEMİZLİK GEREKTİRMEZ.

Op Dr. Hakan BAYRAKTAR - Tüm Hakları Saklıdır. Design By AOGWEB