Sayfa Yükleniyor

Endometriozis ve Çikolata Kistleri

cukulatakisti.jpg

Endometriozis, rahim en içerideki tabakası olan endometriumun rahim dışında bir yerde bulunması ve her ay adet kanamalarına paralel kanamasıdır.


Bu hücrelerin rahim dışına nasıl gittiği konusunda görüş birliği yoktur. Daha anne karnın bir bebekken ya da daha sonraki zamanlarda olabilir. Bu hücreler, yumurtalıklarda, tüplerde, karın zarında (periton) ve hatta göz, burun gibi çok olağan dışı organlarda bulunabilmektedir.
En sık olarak ise rahime en yakın yerde, yumurtalıklarda bulunur. Yumurtalıkta bulunduğu zaman kanamalar içi kan dolu kistlere neden olur. Bu kistlere çikolata kistleri de (endometrioma) denir. Bu kistler yumurtalığa ve yumurtalara zarar vererek gebelik şansını azaltabilirler.
Endometriozis, bulunduğu yere bağlı olarak değişik belirtiler verir. Ağrılı cinsel ilişki, şiddetli adet sancısı, bel kasık ağrıları ve kısırlık, kanlı idrar veya kanlı gaita görülebilir.

Hastalığın ilaçla tedavisi genellikle etili değil ya da geçici etkilidir. En iyi seçenek laparoskopi ile endometriozis odaklarının yakılması ya da çıkarılmasıdır. Bu sırada varsa yapışıklıklar da açılır. Endometriozisin ileri aşamada olduğu, idrar torbası ya da barsakların da olaya karıştığı olgularda laparoskopi yerine açık ameliyata geçilebilir. Tahrip olan organların bir kısmı çıkarılabilir ve ameliyat oldukça karışık hale gelebilir.

Op Dr. Hakan BAYRAKTAR - Tüm Hakları Saklıdır. Design By AOGWEB