Kronik Kasık/Karın Ağrısı
Ağrı kesici alınmasına rağmen yeterince iyileşmeyen ve 3 aydan daha uzun süren ağrılı durumlara KKA denir. Her 7 kadından birinde olan ve hayat kalitesini düşüren bir durumdur.
Kadınların bir kısmı her ay 1-2 günü KKA nedeniyle yatakta ya da en azından evde geçirmektedir. %90’ı cinsel ilişkide de ağrı hissetmekte ve özel yaşamında sorunlar yaşamaktadır. Bir kısım kadında ağrı nedeniyle depresyon, uyku bozukluğu ya da diğer ruhsal sorunlar gelişir. Evde yaşayan eş, çocuk ve diğer kişiler de kadının bu halinden olumsuz etkilenmektedir.
Ağrı kronikleştikçe ağrı şiddeti giderek artar ve hatta eskiden ağrıya neden olmayan durumlar bile ağrılı hale gelebilir. Bu nedenle ağrı kronikleşmeden, yani üç ay geçmesini beklemeden, 1 haftadan daha uzun ağrılı durumlarda doktora gitmekte yarar vardır.
Kasık ve karın ağrısı yapan nedenler aynı zamanda belli bölgelerde kas spazmına da neden olurlar. “Tetik noktası” denen bu bölgeler bulunmalı ve gereken şekilde tedavi edilmelidir.
Kronik kasık/karın ağrısı yapan nedenler sadece jinekolojik değil çok çeşitlidir. Bağırsaklar, idrar yolları, kas-iskelet sistemi ve diğer nedenlerle birlikte 100den fazla ağrı sebebi vardır. Bunları tanıyabilmek ve ayırabilmek için hasta ayakta, yürürken, eğilirken, yatarken çeşitli muayeneler yapılır; en son vajinal ve rektal muayene yapılır. Ultrasonografi, röntgen, tomografi, laboratuvar testleri istenir, kanser taraması yapılır, gereken diğer testler uygulanır.
Konacak teşhise göre hastaya gereken tıbbi tedaviler verilir. Ağrının somut nedenini bulmak ve aynı seansta tedavisini yapabilmek için laparoskopi yapılabilir. Yeterli laparoskopik ameliyat yapılması çok önemlidir: Tüm batın içi değerlendirilmeli, palpatör kullanılmalı, şüpheli yerlerden biopsiler alınmalı, peritoneal cepler incelenmeli, pelvik venöz konjezyon tanısı için Trendelenburg pozisyonu düzeltilmeli ve mutlaka ameliyatta video kayıt yapılmalıdır.