Sayfa Yükleniyor

Myom (Fibrom)

myom-fibrom.jpg

Myom üreme organlarının en sık rastalanan urudur. Rahim kas tabakasından köken alır. Genellikle iyi huyludur.
Her 5 kadından birinde (% 20) myom bulunur.


Myom oluşumunda suçlanan sebeplerden biri kadınlık hormonlarıdır. En sık sorumlu tutulan hormon östrojen hormonu olmakla beraber progesteron hormonunun da rol oynadığı kabul edilmektedir. Ayrıca ailesel geçişin de önemli yer tuttuğu kabul edilmektedir.

Myom ile ilgili belirtiler : Myomu olan her kadında belirti olması beklenmez. Belirti vermesi için belirli boyuta ulaşması gerekir. Myomun yerleştiği bölgeye göre de belirtiler değişiklik gösterebilir. Sık saptanan belirtiler kanama bozuklukları( şiddetli adet kanaması, adet kanamalarının uzaması, ara kanamalar ve sürekli kanamalar, kasık ağrıları, gebe kalamama, sık idrara çıkma ve idrar kesesinin boşalamaması, adet sancısı ve ıkınma hissi ya da kabızlıktır.

Myom teşhisi: Jinekolojik muayene ve ultrasonografi ile konur. Ultrasonografi ile myomun yeri, sayısı ve büyüklüğü saptanır.
Tedavi: Myom akla hemen operasyonu getirmekle beraber, her saptanan myom için operasyon gerekmez. Belirtiler ve büyüklüğüne göre karar verilir. Boyutları küçük ve şikayet yapmayan myomlar 6 ay aralarla yapılan ultrasonografi ile takip edilebilir. Şikayet veren myomlarda uygulanan tedavi ya myomun alınması veya rahmin tümünün alınması şeklindedir. Özellikle gebelik isteyen kadınlarda operasyonun amacı rahmi korumaktır. Oysa bebek istemeyen ve menopoza yakın yaşlarda bulunan kadınlarda rahim alınması tercih edilebilir. Rahim iç yüzündeki myomlarda ve rahim dış yüzündeki saplı myomlarda histeroskopi veya laparoskopi gibi kansız ameliyat olarak bilinen yöntemlerle de myom alınabilir.

Op Dr. Hakan BAYRAKTAR - Tüm Hakları Saklıdır. Design By AOGWEB